Θέση των Κυθήρων

kithira-thesi-01Τα Κύθηρα βρίσκονται στη νότιο Ελλάδα, ανάμεσα σε τρία πελάγη, το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό.

Νότια της Νεαπόλεως Λακωνίας, του Κάβο Μαλιά, της Ελαφονήσου και βόρεια της Κρήτης, τα παλαιά χρόνια αποτελούσαν σταυροδρόμι πολιτισμών ενώ στις μέρες μας δεν αποτελούν εμπορικό αλλά τουριστικό προορισμό.

Γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα, διοικητικά αποτελούν ανεξάρτητο δήμο μαζί με την κοινότητα των Αντικυθήρων και υπάγονται στη Νομαρχία Πειραιά.

Περισσότερα...

Φύση των Κυθήρων

kithira-nature-15Το κλίμα των Κυθήρων είναι εύκρατο Μεσογειακό. Πολλές φορές όταν φυσάει δυτικός άνεμος, τα ορεινά σημεία του νησιού σκεπάζει ένα σύννεφο που οι ντόπιοι αποκαλούν «προβέντζα» ή «κατσιφάρα». Συνήθως ο καιρός είναι ηλιόλουστος και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή.

Στο νησί υπάρχουν πολλές πηγές και τα νερά ρέουν άφθονα, ακόμα και μέσα στα χωριά.
Έτσι η βλάστηση είναι πλούσια. Τα Κύθηρα περιλαμβάνουν περίπου 800 είδη δέντρων και θάμνων. Μερικά από τα δέντρα που συναντάμε είναι κέδρος, κυπαρίσσι, ελιά, αμυγδαλιά, συκιά και αχλαδιά. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και μάραθο. Όμως το πιο χαρακτηριστικό φυτό των Κυθήρων, είναι ένα μικρό κίτρινο λουλουδάκι , η Σεμπρεβίβα. Το όνομά του σημαίνει παντοτινή ζωή. Φύεται σε απόκρημνα μέρη και διατηρείται για πολλά χρόνια.

Περισσότερα...