Αξιοθέατα των Κυθήρων

sights-general-01Στα Κύθηρα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τα αξιοθέατα, που θα συναντήσει στις καθημερινές του εξορμήσεις, στα διάσπαρτα χωριά του νησιού.

Το βυζαντινό κάστρο της Παλαιόχωρας, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, ο καταρράκτης της Φόνισσας στο Μυλοπόταμο, τα ενετικά κάστρα με τη μοναδική ιστορία τους και τα γεφύρια που κατασκευάστηκαν από την εποχή της Αγγλοκρατίας, είναι προορισμοί που θα πρέπει οι ταξιδιώτες να επισκεφθούν.

 

Περισσότερα...

Γέφυρα στο Κατούνι - Κύθηρα

katouni-01Περνώντας από το χωριό Λιβάδι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη γέφυρα στο Κατούνι.

Πρόκειται για πέτρινο γεφύρι που στηρίζεται σε 13 τόξα, έχει μήκος 110 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έργο που έγινε την εποχή της Αγγλοκρατίας.

Κατασκευάστηκε το 1826 από τον Άγγλο διοικητή του νησιού Μακφέιλ για να ενώσει οδικά τις δύο πλευρές του νησιού.

Περισσότερα...

Μητάτα - Κύθηρα

mitata-02Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριουδάκι των Μητάτων. Απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φαγητό σας από το μπαλκόνι του χωριού, έχετε θέα στην καταπράσινη χαράδρα προς τα Βιαράδικα.

Κατηφορίζοντας το στενό δρομάκι θα συναντήσετε τη βρύση των Μητάτων. Εκεί το νερό ρέει άφθονα μέσα σε διαμορφωμένες λεκάνες που τα παλαιά χρόνια χρησιμοποιούσαν σαν πλυσταριό.

Περισσότερα...

Παλαιόχωρα - Κύθηρα

palaioxora-03Η Παλαιόχωρα ήταν η Βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, που τα παλαιά χρόνια ονομαζόταν Άγιος Δημήτριος.

Εκεί είχαν βρει καταφύγιο οι κάτοικοι του νησιού, από τις επιδρομές των κουρσάρων και των πειρατών. Πραγματικά το κάστρο της Παλαιόχωρας δεν φαίνεται ούτε από τη θάλασσα αλλά ούτε από τη στεριά.

Ο επισκέπτης θα πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό για να τον δει. Η παλιά πόλη είναι χτισμένη κυκλικά.

Περισσότερα...

Ενετικό κάστρο στη Χώρα - Κύθηρα

enetiko-kastro-01Το ενετικό κάστρο ή αλλιώς «Φορτέτσα», ένα φυσικό οχυρό από τον 13ο αιώνα, στέκει επιβλητικό πάνω από το φυσικό λιμανάκι του Καψαλιού στην πρωτεύουσα στο νησιού, τη Χώρα.

Ανάμεσα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος ονομάστηκε και «Μάτι της Κρήτης» γιατί από εκεί παρακολουθούσαν τις κινήσεις των καραβιών.

 

Περνώντας τα πρόσφατα ανακαινισμένα σπίτια που βρίσκονται στην είσοδο του κάστρου και ανεβαίνοντας το πλινθόκτιστο δρομάκι συναντάτε τη φόσσα, τη σήραγγα του κάστρου.

Περισσότερα...

Καταρράκτης Νεράιδας - Κύθηρα

neraida-01Στο χωριό Μυλοπόταμος, μπορείτε να επισκεφθείτε τον καταρράκτη της Φόνισσας ή Νεράιδα. Μέσα στα ψηλά πλατάνια με την πυκνή τους φυλλωσιά, εκεί που οι ακτίνες του ήλιου περνάνε με δυσκολία, θα θαυμάσετε την πλούσια φύση.

Είναι ένα παραμυθένιο τοπίο. O θρύλος λέει ότι τα παλιά χρόνια κατοικούσαν νεράιδες. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το πόσο έχει βρέξει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος περίπου 20 μέτρων και καταλήγει σε μεγάλη λίμνη.

Περισσότερα...

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας - Κύθηρα

cave-agia-sophia-06Σημαντικό αξιοθέατο των Κυθήρων είναι το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στο χωριό Μυλοπόταμος, στη δυτική πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία το σπήλαιο ήταν η ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης, όταν είχαν καταφύγει στα Κύθηρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπήλαιο είναι πολύ μεγάλο, αλλά μέχρι και σήμερα, μόνο τα 220 μέτρα είναι επισκέψιμα.

Μόλις περάσετε την είσοδο θα συναντήσετε το τέμπλο, ζωγραφισμένο με σπάνιες αγιογραφίες, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και την εκκλησία της Αγία Σοφίας.

Περισσότερα...

Κάτω Χώρα στο Μυλοπόταμο - Κύθηρα

kato-chora-mylopotamos-01Η Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού.
Τα καλά συντηρημένα σπίτια έξω από το κάστρο, συνήθως διώροφα, με τις πέτρινες ζαρντινιέρες που στηρίζονται σε πέτρινα φουρούσια, τα ποριά στα παράθυρα, θυμίζουν έντονα την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Λόγω έλλειψης χώρου, αλλά και για να είναι οι κάτοικοι προφυλαγμένοι από τις πειρατικές επιδρομές, είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο αριστερά και δεξιά του στενού δρόμου που διασχίζει σήμερα τον οικισμό. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1565 για να στεγάσει 50 οικογένειες βενετσιάνων στρατιωτών.

Περισσότερα...

Αμήρ Αλή - Κύθηρα

amir-ali-01Φτάνοντας στον Καραβά θα συναντήσετε ταμπέλα που θα σας οδηγήσει στην καταπράσινη ρεματιά του Αμήρ Αλή.

Περνώντας το στενό γεφυράκι, κάνετε αναστροφή και ανάμεσα από τα γραφικά σπιτάκια του οικισμού της Πορτοκαλιάς, σταθμεύετε το όχημά σας κοντά στο αναψυκτήριο.

Ο οικισμός πήρε το όνομά του από μια πολύ μεγάλη πορτοκαλιά που οι ντόπιοι λένε ότι η παραγωγή της έφτανε και τις 500 οκάδες πορτοκάλια.

Περισσότερα...

Βυζαντινό Μουσείο - Κύθηρα

Στο ναό της Αναλήψεως, στο χωριό Κάτω Λιβάδι, στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο των Κυθήρων. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, όπως τοιχογραφίες και αντικείμενα θρησκευτικών τελετουργικών. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι τα σπαράγματα παλαιοχριστιανικού δαπέδου από το ναό του Αγίου Ιωάννη στον Ποταμό. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά.