Κάτω Χώρα στο Μυλοπόταμο - Κύθηρα

kato-chora-mylopotamos-01Η Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια του νησιού.
Τα καλά συντηρημένα σπίτια έξω από το κάστρο, συνήθως διώροφα, με τις πέτρινες ζαρντινιέρες που στηρίζονται σε πέτρινα φουρούσια, τα ποριά στα παράθυρα, θυμίζουν έντονα την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Λόγω έλλειψης χώρου, αλλά και για να είναι οι κάτοικοι προφυλαγμένοι από τις πειρατικές επιδρομές, είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο αριστερά και δεξιά του στενού δρόμου που διασχίζει σήμερα τον οικισμό. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1565 για να στεγάσει 50 οικογένειες βενετσιάνων στρατιωτών.

Φτάνοντας στην μικρή πλατεία του οικισμού, βρίσκεστε μπροστά στο παλιό αγγλικό σχολείο που χτίστηκε το 1825.
Ακριβώς δίπλα, στην πύλη του οχυρού, μπορείτε να θαυμάσετε τον φτερωτό Λέοντα του Αγίου Μάρκου της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Περπατώντας στα στενά δρομάκια μέσα στο κάστρο, συναντάτε πολλά κτίσματα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Μπορείτε να θαυμάσετε τις δεκαπέντε βυζαντινές εκκλησίες, χτισμένες ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, με σημαντικότερες τον Άγιο Δημήτριο από τον 15ο αιώνα και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος με τις βυζαντινές τοιχογραφίες. Το φρούριο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Από εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό, καθώς ο ήλιος χάνεται μέσα στη θάλασσα.

 

  • kato-chora-mylopotamos-01
  • kato-chora-mylopotamos-02
  • kato-chora-mylopotamos-03
  • kato-chora-mylopotamos-04