Άγιος Γεώργιος - Κυπριωτιάνικα - Κύθηρα

agios-georgios-kipriotianika-01

 

Ανάμεσα στα χωριά Αλλοϊζιάνικα και Κυπριωτιάνικα βρίσκεται το πολύ παλιό και γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στο Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο Γεώργιο που χτίστηκε το 1554.

Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι των κοντινών χωριών, διοργανώνουν με κέφι ένα μικρό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του ναού.

 

Περισσότερα...

Ο θρησκευτικός τουρισμός στα Κύθηρα

religious-tourism-11Το νησί των Κυθήρων προσφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό, αφού είναι διάσπαρτο από 350 κατανυκτικά προσκυνήματα .

Γραφικά εξωκκλήσια, επιβλητικά μοναστήρια και εκκλησίες, χτισμένα στα πιο όμορφα μέρη του νησιού, θα σας κάνουν να νοιώσετε ψυχική γαλήνη και να βρείτε την εσωτερική σας ηρεμία.

Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί ναοί, με σημαντικές τοιχογραφίες και εικονίσματα, που συνοδεύονται από διαφορετικές ιστορίες και χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα.

Περισσότερα...

Παναγία Μυρτιδιώτισσα - Κύθηρα

panagia-01Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι η προστάτιδα των απανταχού Κυθηρίων. Το μοναστήρι που στεγάζει την εικόνα της βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του νησιού, ανάμεσα σε πεύκα, αμυγδαλιές και μυρτιές. Κατεβαίνοντας το βουνό θα δείτε δύο μεγάλα ξερονήσια.

Ο θρύλος λέει ότι ήταν πειρατικά καράβια που η Παναγία μεταμόρφωσε σε νησιά, για να μην κουρσέψουν το μοναστήρι. Το πρώτο εκκλησάκι χτίστηκε από βοσκό της περιοχής, όταν βρήκε την εικόνα της Παναγίας ανάμεσα στις μυρτιές.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε και να δείτε τα κέρινα αφιερώματα από πιστούς, αφού η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι θαυματουργή.

Περισσότερα...

Αγία Μόνη - Κύθηρα

agia-moni-01Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα των Κυθήρων, σε ένα από τα ψηλότερα βουνά του νησιού.

Η θέα προς τη Μονεμβάσια αλλά και προς το νησί των Κυθήρων είναι μοναδική.

Η εικόνα βρέθηκε το 1767 με την επιγραφή «Ἡ Μόνη τῶν πάντων ελπίς».

 

Περισσότερα...

Αγία Ελέσα - Κύθηρα

agia-elesaΣτο ΝΔ τμήμα των Κυθήρων και πάνω από το χωριό του Δρυμώνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ελέσας. Η θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και τις νοτιοδυτικές ακτές των Κυθήρων είναι μοναδική.

Το 1871 χτίστηκε ο μονόχωρος ναός πάνω στη θέση των ερειπίων παλαιότερου μικρού ναού. Η ιστορία λέει ότι η Αγία Ελέσα έφυγε από την Πελοπόνησσο και έφτασε στα Κύθηρα το 375 όταν ο πατέρας της Ελλάδιος θέλησε να την παντρέψει με ειδωλολάτρη.

Περισσότερα...

Όσιος Θεόδωρος - Κύθηρα

osios-theodoros-01Στο βόρειο τμήμα του νησιού και κοντά στο χωριό Ποταμός, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδώρου μέσα σε ένα πλούσιο πευκοδάσος.

Ο Άγιος ήρθε στο νησί των Κυθήρων το 921 και έκανε ασκητική ζωή μέχρι το θάνατό του.

Το σκήνωμά Tου και η αγία Του κάρα φυλάσσονται στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός.

Περισσότερα...

Άγιος Ιωάννης Εν Κρημνώ - Κύθηρα

agios-ioannis-01Πάνω από το γραφικό λιμανάκι του Καψαλιού, μπορείτε να θαυμάσετε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Εν Κρημνώ ,το οποίο είναι χτισμένο μέσα στο βράχο.
Εδώ λέει η ιστορία ότι ο Ιωάννης ξεκίνησε να γράφει την Αποκάλυψη και μετά πήγε στην Πάτμο όπου και ολοκλήρωσε τη συγγραφή. Σας προτείνουμε να περπατήσετε μέχρι το γραφικό εκκλησάκι, να περάσετε την κύρια είσοδο και να φτάσετε μέχρι τη σπηλιά.
Εκεί η θέα προς το πέλαγος το Καψάλι, τη Χύτρα και το κάστρο της Χώρας είναι μαγευτική.

Περισσότερα...

Άγιος Γεώργιος στο Βουνό - Κύθηρα

agios-georgios-01Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, με μοναδική θέα στον Κάβο Μαλιά και σχεδόν σε όλο το νησί των Κυθήρων.

Εκεί ανακαλύφθηκε το «Μινωικό Ιερό Κορυφής» με ειδώλια από την αρχαϊκή εποχή τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Κατά τους Χριστιανικούς χρόνους σε αυτό το σημείο χτίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου.


Περισσότερα...