Ιστορία των Κυθήρων

Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τα Κύθηρα από την αρχαιότητα μέχρι και την ένωση τους με την Ελλάδα το 1864, κατακτήθηκαν και δέχτηκαν πλήθος επιδρομών από την 4η χιλιετία π.Χ. Το όνομα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο έχει τις ρίζες του κρυμμένες στο χρόνο. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφώντας και ο Ισίδωρος, κάνουν αναφορά στο νησί, στα έργα κα τις μελέτες τους.

Στο νησί αποίκησαν Μινωίτες, Μυκηναίοι, Δωριείς από το 1600 π.Χ. Δέχτηκε επιδρομές κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Από τον 13ο αιώνα κατακτήθηκε από Ενετούς και ονομάστηκε Cerigo. Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι φανερά επηρεασμένη από την περίοδο της ενετοκρατίας. Κατά την περίοδο αυτή δέχονται πειρατικές επιδρομές. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ή αλλιώς Κοκκινογένης, κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς, στα τέλη του 15ου αρχές του 16ου αιώνα, επιτίθεται στην πρωτεύουσα Άγιος Δημήτριος, σημερινή Παλαιόχωρα και σκοτώνει 7.000 αμάχους. Όσοι σώθηκαν πουλήθηκαν σαν σκλάβοι. Το νησί γίνεται άντρο πειρατών και ερημώνει.

Περισσότερα...

Μυθολογία των Κυθήρων

kithira-mythology-01Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η θεά του έρωτα Αφροδίτη, είναι κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας.

Γεννήθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων και με τη βοήθεια του Ζέφυρου, πάνω σε ένα μεγάλο κοχύλι, ταξίδεψε για την Πάφο της Κύπρου, όπου και αναδύθηκε.

Ο Όμηρος στο επικό του έργο Ιλιάδα, την αναφέρει ως «Κυθέρεια θεά του έρωτα τροφός».

 

Περισσότερα...

Κύθηρα - Το νησί των τεχνών και των γραμμάτων

Το νησί των Κυθήρων έχει γίνει σημείο αναφοράς στην τέχνη από τον 18ο αιώνα. Το αριστούργημα της σειράς των πινάκων του Αντουάν Ζαν Βατό, το 1717, είναι η «Επιβίβαση για τα Κύθηρα». Η ελαιογραφία επηρέασε σημαντικά τη ζωγραφική του 18ου αιώνα. Το 1855 ο Μποντλαίρ δημοσίευσε το ποίημα του «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το 1984 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος   κερδίζει το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών, με την ταινία του «Ταξίδι στα Κύθηρα» και τη μαγευτική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Ο Γιώργος Κατσαρός γράφει το τραγούδι «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».

Περισσότερα...