Κύθηρα - Το νησί των τεχνών και των γραμμάτων

Το νησί των Κυθήρων έχει γίνει σημείο αναφοράς στην τέχνη από τον 18ο αιώνα. Το αριστούργημα της σειράς των πινάκων του Αντουάν Ζαν Βατό, το 1717, είναι η «Επιβίβαση για τα Κύθηρα». Η ελαιογραφία επηρέασε σημαντικά τη ζωγραφική του 18ου αιώνα. Το 1855 ο Μποντλαίρ δημοσίευσε το ποίημα του «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το 1984 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος   κερδίζει το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών, με την ταινία του «Ταξίδι στα Κύθηρα» και τη μαγευτική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Ο Γιώργος Κατσαρός γράφει το τραγούδι «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».

Στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων». Από τον βυθό της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, ανασύρθηκε ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», γνωστός και ως αστρολάβος. Πρόκειται για τον πιο σύγχρονο μηχανισμό της αρχαιότητας. Σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή. Χρονολογείται μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ.

Από το ίδιο Ναυάγιο ανασύρθηκε και ο «Έφηβος των Αντικυθήρων», ένα από τα ωραιότερα μπρούντζινα αγάλματα της Ελληνιστικής εποχής, ύψους 1,94 μέτρων. Το έργο αυτό χρονολογείται από το 340 π.Χ. και σήμερα κοσμεί το Εθνικό Μουσείο Αθηνών.